Skip to content

OpenStreetMap Nominatim søgetjenesten

OpenStreetMap Nominatim er en søgetjeneste, der bruger OpenStreetMap-data til at finde geografiske steder og placeringer baseret på en søgeforespørgsel. Det er en gratis og opensource, der kan bruges til at geokode og omvendt geokode geografiske placeringer.

Når du søger efter en placering eller adresse i Nominatim, vil tjenesten forsøge at matche din søgeforespørgsel med en tilsvarende placering eller adresse i OpenStreetMap-databasen. Hvis der findes et match, vil Nominatim give dig de geografiske koordinater for den pågældende placering, samt yderligere oplysninger, såsom placeringens navn, adresse, postnummer, bynavn, land og andre relevante oplysninger.

Nominatim er særlig nyttig, hvis du har brug for at integrere geografiske oplysninger i dine applikationer, såsom geocoding og rutevejledning. Det er også en god måde at udforske OpenStreetMap-dataene på og finde interessante steder og seværdigheder i forskellige områder.

Valg af kort

Hvis du har brug for hele verden, skal du selvfølgelig bare hente det hele ned. Men hvis du har brug for et mere begrænset område er det en god ide blot at hent f.eks. Danmark eller Europa.
Det er muligt at finde kort på forskellige steder på nettet. Jeg benutter https://download.geofabrik.de/. De har splittet kortene op for dig og du skal blot vælge det kort du skal bruge.

Installation via Docker

Der er forskellige måder du kan installere Nominatim på. Men da jeg altid benytter Docker vil jeg kun give dig et eksempel på hvordan det gøres.

Inden du kan starte docker op, skal du først lige finde linket til et kort, på https://download.geofabrik.de/. F.eks. hvis det danske kort https://download.geofabrik.de/europe/denmark-latest.osm.pbf. Du skal ikke downloade kortet. Det klarer installationen for dig.

Jeg bruger altid docker-compose, så her er en simpel docker-compose file som du kan bruge for at komme igang.

version: '3'
services:
 nominatim:
  container_name: nominatim
  image: mediagis/nominatim:4.2
  ports: 
  - 8080:8080
  environment:
  - PBF_URL=https://download.geofabrik.de/europe/denmark-latest.osm.pbf
  - REPLICATION_URL=https://download.geofabrik.de/europe/denmark-updates/

Som du kan se så har jeg sat det Danske kort ind.
Kør nu

docker-compose up -d

og den vil stå i et stykke tid og installere/downloade.

Når den er færdig kan du begynde at bruge den.
Du kan afprøve den direkte fra din browser, prøv at åbne dette link.

Nominatim-eksempel-paa-soegning
Her kan du så se geo lokationen på adressen.

Du kan se mere om hvad du kan bruge  Nominatim til i dokumentationen som du finder på deres hjemmeside her

Back To Top